Lombok – Hete peper

Lombok – Hete Peper


Ik wil het eens hebben over de beroemde en misschien wel beruchte Spaanse Peper (rode ) ofwel; Hete peper! Iedereen kent het wel dat hete rode pepertje, onmisbaar in de Indonesische keuken.
Het brengt net dat pittige verfijnde smaakje aan veel gerechten.


Tijdens de Indonesische  Kooklessen krijgt u dan ook onherroepelijk te maken met dit pepertje.
Ik zie nu al bij velen dat de wenkbrauwen fronsen . Een veel gehoorde uitlating van mijn cursisten is: “Nee hoor geen pepers, veel te heet”Toch zit deze peper vol goede en gezonde eigenschappen.

 

Gezonde hete peper

De peper werkt tegen tal van ziektes door de aanwezigheid en de werking van vitaminen en mineralen.Mensen die regelmatig “hete” pepers of sambal tot zich nemen zijn ook veel minder snel verkouden .De peper houd de luchtwegen open. Iets wat je al snel zou merken als je hem opeet.De rode peper bevat naast de vitamine C ook nog de vitamines A, B1, B2, B3 en B6 !!


Ook bevatten zij o.a. mineralen, kalium, mangaan, ijzer en magnesium De peper valt dan ook onder medicinaal eten. Preventief tegen sinusitis De capsaïcine voorkomt sinusitis (bijholteontsteking) Hete peper tegen kanker Naast de antibacteriële werking gaat capsaïcine kanker tegen.

 

Met name prostaatkanker wordt voorkomen door het eten van hete peper. Hete peper is goed voor het hart, tegen diabetes type 2, ontstekingsremmende werking, tegen ziekte van Crohn, tegen vetzucht, tegen koude voeten.

Hoe goed en hoe gezond onze hete peper ook is, eet echter nooit te veel van hete pepers.
Het lichaam zou uit zich zelf al reageren en protesteren. Een teveel aan hete pepers kan voor maagproblemen zorgen. En nogmaals; wanneer je met hete pepers heeft gewerkt nooit met je handen in je ogen wrijven. Was je handen dus eerst heel goed af. De scherpte, het hete, kunt u verminderen zoals u wilt door de zaadjes er uit te laten.Dat doet u door de pepers even in uw handen te rollen. De zaadjes komen dan los en zijn dan gemakkelijk te verwijderen.
Let wel op dat u na het werken met pepers altijd goed uw handen wast.
Want het is niet prettig als u kort na het werken met de pepers even in uw ogen moet wrijven.

Indonesische kooklessen

Bij ons in Indonesië wordt het lombok genoemd Lombok is een eiland waar veel pepers werden verbouwd. Uit Suriname stamt het duivelse pepertje Madame Jeannette.
Deze kunnen geel of rood zijn en zijn nog heter dan de hete rode peper. (Lombok)

Bron is van “ mens en gezondheid” en van mijzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *